Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Kazimierza

Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: żeberka. Tym razem przepis na żeberka pomysłu Kazimierza. Przepis zawiera: żeberka, miód, koncentrat pomidorowy i zioła. 
 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • ½ szkl miodu 
  • 50 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego koncentrat pomidorowy i olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić bazylię, tymianek oraz oregano.
    Dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je do lodówki na kilka godzin, im dłużej będą się marynować tym lepiej.
    Zamarynowane upiec w piekarniku lub położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *