Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki Walerii

Kolejna propozycja pychotki. pl na pyszne, soczyste szaszłyki. Do ich wykonania potrzebujesz: jagnięciny, soku z limonki, oliwy z oliwek, czosnku u cebuli. 
 

Składniki:

  • ½ kg jagnięciny
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki wody
  • ½  łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • ½  łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przelać sok z limonki, oliwę z oliwek oraz wodę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić oregano, bazylię, posiekaną cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze słodką oraz ostra paprykę.
    Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować około 1 godziny.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *