Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z tuńczyka, ogórka i pomidorów Oliwii

Znakomite przepisu z działu: sałatki i surówki. Tym razem sałatka z tuńczyka, ogórka i pomidorów Oliwii. Pozostałe składniki przepisu: sałata, koperek, sok z cytryny oraz natka pietruszki. 
 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • kilka liści sałaty
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku 
  • 1 zielony ogórek
  • listki świeżej mięty
  • listki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z tuńczyka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Tuńczyka odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze porcję.
    Odrobinę zalewy odłożyć, gdyż przyda nam się do przyrządzenia sosu.
    Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć i przekroić na połówki.
    Ogórki pokroić na plasterki.
    Natomiast sałatę porwać na mniejsze kawałki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    Do odłożonej wcześniej zalewy dodać jeszcze sok z cytryny oraz posiekaną miętę i natkę pietruszki.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem skropić sałatkę.
    Całość przemieszać i posypać jeszcze posiekanym koperkiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *