Kolejny przepis na znakomita zupę. Tym razem przepis na zupę pieczarkową z ryżem. Aby ją przyrządzić będziesz potrzebować: pieczarek, cebuli, włoszczyzny i ryżu.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag włoszczyzny
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła
- 150 g ryżu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ryż ugotować najlepiej według opisu an opakowaniu.Włoszczyznę obrać i wrzucić do garnka.Zalać 1 l wody i gotować do miękkości warzyw.Wówczas powstały wywar przecedzić.W między czasie obrana cebulę pokroić i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się przesmażyć dodać obrane pieczarki pokojone na mniejsze kawałki, przesmażyć.Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do wywaru.Dodać ugotowany ryż.Całość wymieszać i zaprawić śmietaną.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać marchewką z wywaru startą na tarce.
Liczba porcji: 4