Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa z ryżem Marleny

Kolejny przepis na znakomita zupę. Tym razem przepis na zupę pieczarkową z ryżem. Aby ją przyrządzić będziesz potrzebować: pieczarek, cebuli, włoszczyzny i  ryżu. 
 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag włoszczyzny 
  • 250 ml słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka masła 
  • 150 g ryżu
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować najlepiej według opisu an opakowaniu.
    Włoszczyznę obrać i wrzucić do garnka.
    Zalać  1 l wody i gotować do miękkości warzyw.
    Wówczas powstały wywar przecedzić.
    W między czasie obrana cebulę pokroić i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się przesmażyć dodać obrane pieczarki pokojone na mniejsze kawałki, przesmażyć.
    Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do wywaru.
    Dodać ugotowany ryż.
    Całość wymieszać i zaprawić śmietaną.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać marchewką z wywaru startą na tarce.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *