Mix kolorów i smaków. Znakomite zapiekanki z warzyw. Dziś podajemy zapiekanego brokuła. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: brokułów, śmietanki kremówki, sera parmezan oraz ziół i przypraw.
Składniki:
- 450 g brokuła
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g sera parmezan
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
-
Brokuły oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.Wrzucić je do garnka i zalać wodą z dodatkiem soli i cukru.Gotować około 4 minut po czym je odcedzić.Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.Następnie do śmietany dodać starty ser.Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi.Powstałym sosem polać brokuły.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 5 minut.
Liczba porcji: 4