Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z pieczarkami Pauliny

Poszukujesz nowych przepisów na kurczaka? Idealnie trafiłeś. Dziś kurczak podany z pieczarkami. Składniki przepisu: pierś z kurczaka, czosnek, pieczarki, cebula i śmietana. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 20 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku 
  • ½  cebuli
  • 1,5 łyżki mąki
  • gałązka rozmarynu 
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • ½  szkl wody
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Oprószyć je solą oraz pieprzem po czym wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Przesmażyć na złoto i zdjąć z patelni.
    Wówczas na tą sama patelnie wrzucić obraną cebulę i czosnek drobno posiekane.
    Gdy lekko się zeszklą dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.
    Podlać całość wodą i dusić na małym ogniu.
    Następnie zagęścić sos śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem.
    Pod koniec duszenia wrzucić jeszcze pierś z kurczaka i jeszcze chwilę trzymać razem na małym ogniu.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *