Penne w sosie z pięciu serów – Penne ai cinque formaggi
Składniki:
– 500 g makaronu penne
– 40 g sera Parmigiano Reggiano,
– 40 g sera Fontina,
– 40 g sera Provolone,
– 40 g sera Montasio,
– 40 g sera Ementaler,
– 80 g masła,
– drobno posiekana natka pietruszki,
– sól i pieprz.
Wykonanie:
Sery drobno kroimy i mieszamy.
Gotujemy "al dente" 500 g penne i dokładnie odsączamy.
Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma gotującej się wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekana natką pietruszki.
Dobrze mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku. Przepis na około 6 osób.