Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szczawiowa Michała

Dla miłośników zup. Zbiór znakomitych przepisów. Tym razem przepis na zupę szczawiową. Do jej wykonania potrzebujesz; szczawiu, marchewki, pietruszki oraz bulionu. 
 

Składniki:

  • 2 duże pęczki szczawiu 
  • 2 litry bulionu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany 12%
  • jajko do podania 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka i zalać bulionem.
    Gotować na małym ogniu.
    W między czasie obrany szczaw wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, przesmażyć.
    Wówczas przełożyć go do bulionu z warzywami.
    Gotować około 10-15 minut.
    Po tym czasie zaprawić zupę śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na sam koniec ugotować jajka na twardo, obrać je ze skorupki i przekroić na połówki.
    Podawać razem z zupą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *