Bardzo zdrowy, aksamitny krem ze szpinaku. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, marchewki, pietruszki i czosnku.
Składniki:
- 50 dag szpinaku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szpinak dokładnie oczyścić, jeśli używamy mrożonego wyjąć wcześniej z lodówki.Jeśli używamy świeżego należy go chwilę zblanszować w osolonej wodzie, a potem przelać zimną wodą, dopiero potem drobno posiekać.Natomiast marchewkę i pietruszkę obrać.Pokroić na małe kawałki, które wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.Trzymać na ogniu około 3 minut po czym dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze szpinak i zalać całość 1,5 l wody.Gotować do miękkości warzyw.Wówczas dodać jeszcze sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku.Zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
Liczba porcji: 4