Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny pomidorowo-marchewkowy krem. Aby go przyrządzić ten krem potrzebujesz: pomidorów, marchewki, soku i koncentratu pomidorowego.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 150 g marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szkl zagęszczonego soku pomidorowego
- 1/4 opakowania sera feta
- 10 listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać je ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce.Obraną cebulę drobno posiekać.Wrzucić ją do rondelka z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszkli dodać marchewkę i pomidory.Chwile trzymać na małym ogniu.Następnie dodać koncentrat oraz sok pomidorowy.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić jeszcze listki bazylii i gotować około 5 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z rondelka.Dokładnie zmiksować na gadki jednolity krem.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Na sam koniec przed podaniem wrzucić ser feta pokrojony w kostkę.
Liczba porcji: 4