Baza najlepszych przepisów na potrawy z drobiu. Dziś przepis na kurczaka w jogurtowej marynacie. Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować: pałek z kurczaka jogurtu greckiego, czosnku oraz curry.
Składniki:
- ½ kg pałek z kurczaka
- 150 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pałki z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Do miseczki przelać jogurt grecki.Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wymieszać i dodać jeszcze słodką papryką w proszku, cynamon oraz curry.Ponownie wymieszać i na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na kilka godzin.Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4