Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w jogurtowej marynacie Kasi

Baza najlepszych przepisów na potrawy z drobiu. Dziś przepis na kurczaka w jogurtowej marynacie. Do przygotowania przepisu będziesz potrzebować: pałek z kurczaka jogurtu greckiego, czosnku oraz curry.   
 

Składniki:

  • ½ kg pałek z kurczaka 
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pałki z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać jogurt grecki.
    Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wymieszać i dodać jeszcze słodką papryką w proszku, cynamon oraz curry.
    Ponownie wymieszać i na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin.
    Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *