Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przyrządź pyszną zupę pomidorową przepisu Krystyny. Przepis zawiera: pomidory, czosnek, bulion warzywny i przyprawy.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 6 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory.Trzymać jeszcze razem przez chwilę na małym ogniu.Wówczas zalać całość bulionem warzywnym.Dodać jeszcze bazylii i paprykę w proszku do smaku.Gotować około 15-20 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4