Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Krzysztofa

Kolejna propozycja na znakomite żeberka. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Do wykonania tego przepisu oprócz żeberek potrzebujesz: piwa, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 1 kg żeberek 
  • ½ szkl piwa 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 200 ml keczupu
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przelać piwo.
    Dodać do niego miód, ketchup oraz oliwę z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek, curry oraz zioła prowansalskie do smaku.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć żeberka z nadmiaru marynaty.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *