Skład:
- 2 opakowania makaronu rurki lub kolanka
- 1kg mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 125 ml oleju,
- 50dkg utartego sera
- 1 kostki masła
- sól, pieprz
- 1,5 l przegotowanego mleka
- 12dkg mąki
- 4 jaja
Sposób przyrządzenia:
Mięso i cebule wrzucić do garnka, podlać odrobina wody, gotować aż woda odparuje. Wlać olej i przyrumienić mięso. Dodać sól i pieprz, pomidory obrane ze skóry i oczyszczone z pestek. Dusić na małym ogniu 40 min. Makaron ugotować. Naczynie do zapiekania natłuścić. Dno wyłożyć polowa makaronu, posypać 1/4 tartego sera, następne warstwy to mięso, reszta makaronu,1/4 tartego sera. Polać roztopionym masłem.
Przygotować sos. Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, wymieszać, wlać mleko stale mieszając, by nie powstały grudki. Wsypać tarty ser i przyprawy, zamieszać, zdjąć z ognia. Ubić jaja i wolno wlewać je do sosu nie przerywając mieszania.
Zapiekankę polać równomiernie sosem i posypać pozostałym tartym serem, dzięki temu zewnętrzna warstwa zapiekanki będzie chrupiącą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec.