Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Weroniki

Odkrywamy ciekawe pomysły na pyszne zupy kremy. Dziś przepis na krem z dyni Weroniki. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, curry, bulionu warzywnego i jogurtu naturalnego. 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 op jogurtu naturalnego 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko przesmażyć po czym dodać miąższ dyni.
    Chwilę trzymać na ogniu po czym wlać bulion warzywny.
    Zagotować i trzymać na ogniu do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem. 
    Zaprawić go jogurtem naturalnym.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz curry. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *