Odkrywamy ciekawe pomysły na pyszne zupy kremy. Dziś przepis na krem z dyni Weroniki. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, curry, bulionu warzywnego i jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 1 kg dyni obranej
- 1 łyżeczka curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 op jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać miąższ dyni.Chwilę trzymać na ogniu po czym wlać bulion warzywny.Zagotować i trzymać na ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Zaprawić go jogurtem naturalnym.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Liczba porcji: 4