Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane Wielkanocne jajka

Wielkanoc tuż, tuż… więc i my szykujemy się do świąt. Dziś podajemy przepis na faszerowane Wielkanocne jajka. Do wykonania przepisu potrzebujesz: jajek, pieczarek, cebuli i majonezu. 
 

Składniki:

  • 10 jajek
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka przełożyć do rondelka, zalać wodą i ugotować na twardo.
    Aby jajka ładnie się obierały do wody w której się gotują dodać odrobinę soli.
    W między czasie obraną cebulę posiekać.
    Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę i razem z cebulą wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Mieszając, całość przesmażyć po czym skropić sokiem z cytryny i zdjąć z ognia. 
    Gotowe jajka odcedzić i obrać.
    Przekroić wzdłuż na pół i z każdej połówki wyjąć żółtka.
    Wrzuci je do pieczarek.
    Dodać jeszcze majonez i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem nadziać połówki białek.
    Ułożyć na półmisku i udekorować według upodobań. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *