Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa Kariny

Przepis dla miłośników zup. Czyli propozycja Kariny jak przygotować zupę pieczarkową. Przepis zawiera: pieczarki, marchewkę, pietruszkę, śmietanę i przyprawy. 
 

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 

Sposób wykonania:

  1. Obraną marchewkę, cebulę, pietruszkę oraz seler pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka i zalać 1,5 litrami wody.
    Gotować do małym ogniu do uzyskania aromatycznego bulionu.
    W między czasie pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je na patelnie z rozgrzanym masłem i poddusić.
    Wówczas przełożyć je do garnka.
    Gotowy wywar przecedzić i zalać nim pieczarki.
    Razem gotować około 15 minut.
    Po tym czasie zaprawić zupę śmietaną.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *