Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj pyszną zupę marchewkową. Do jej wykonania potrzebujesz: marchewki, bulionu warzywnego, czosnek, cebuli i imbiru.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Obraną cebulę i czosnek posiekać i razem z marchewka wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem warzywnym.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.Wówczas dodać starty imbir oraz curry.Gotować do miękkości marchewki.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Kilka plasterków marchewki można odłożyć do dekoracji.Gotowy krem zagęścić jogurtem naturalnym.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4