Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewkowa Beaty

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Przygotuj pyszną zupę marchewkową. Do jej wykonania potrzebujesz: marchewki, bulionu warzywnego, czosnek, cebuli i imbiru. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 4 duże marchewki
  • 2 cebule
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę i czosnek posiekać i razem z marchewka wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem warzywnym.
    Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    Wówczas dodać  starty imbir oraz curry.
    Gotować do miękkości marchewki.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.
    Kilka plasterków marchewki można odłożyć do dekoracji.
    Gotowy krem zagęścić jogurtem naturalnym.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *