Baza najlepszych przepisów na potrawy z ryb. Tym razem przepis na grillowane dzwonka łososia. Do wykonania przepisu potrzebujesz: dzwonek z łososia, bazylii, lubczyku, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki:
- 2 dzwonka z łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Dzwonka z łososia dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Natomiast do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Wrzucić jeszcze bazylię, lubczyk oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostra papryką.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć łososia.Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.Po tym czasie kłaść dzwonka łososia na rozgrzanym ruszcie.Grillować po kilka minut z każdej ze stron.
Liczba porcji: 2