Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pyszną i mocno soczystą pieczoną pierś z indyka przepisu Marty. Przepis zawiera: pierś z indyka, majeranek, tymianek oraz czosnek.
Składniki:
- ½ kg piersi indyka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do oliwy.Wrzucić pokruszone listki laurowe po czym dodać jeszcze tymianek i majeranek.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pierś z indyka.Odstawić na kilka godzin, aby mięso przegryzło się z przyprawami.Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 4