Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowy szaszłyk Konrada

Poznaj sekret przepysznych przepisów na soczyste szaszłyki. Tym razem przepis na wieprzowe szaszłyki Konrada. Do wykonania przepisu potrzebujesz: wieprzowiny, piwa, czosnku, tymianku i imbiru.  
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego 
  • 350 ml jasnego piwa
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 2 cebule
  • ½  łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić  go na mniejsze kawałki.
    Natomiast do miseczki przelać piwo.
    Obrany czosnek drobno posiekać i wrzucić do piwa.
    Cebulę również obrać, posiekać i dodać do piwa.
    Dodać jeszcze paprykę w proszku, imbir, tymianek oraz estragon.
    Całość wymieszać i doprawić na koniec solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.
    Nadziewać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *