Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintne krewetki po kreolsku

Składniki:

    • 50 dkg średnich odwłoków krewetek

    Marynata:

    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 2 łyżki przyprawy kreolskiej (patrz poniżej)

    Dresing:

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • sok z ½ cytryny
    • 1 łyżeczka posiekanych listków mięty
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
    • ½ melona obranego ze skóry pokrojonego w kostkę
    • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę lub piórka czerwonej cebuli
    • 1 pokrojona w kliny limonka


    Sposób przyrządzenia:
    Zmiksować wszystkie składniki marynaty, zalać nią krewetki i marynować przez 15 minut. W misce wymieszać wszystkie składniki dresingu. Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim krewetki lekko obsączone z marynaty. Krewetki smażyć aż staną się rózowe i przestaną być szkliste co trwa zazwyczaj 3 – 5 minut. Krewetki wymieszać z dresingiem, podawać udekorowane lionką.

    Przyprawa kreolska
    Składniki
    :

    • 2 ½ łyżki papryki
    • 2 łyżki soli
    • 2 łyżki czosnku granulowanego
    • 1 łyżka granulowanej cebuli
    • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 1 łyżka suszonego tymianku


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać rozcierając w kubku łyżka do momentu uzyskania jednorodnego proszku.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *