Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

5 x szpinak

Szpinak warzywny jest jednoroczną rośliną zieloną z rodziny komosowatych której ojczyzną jest dawna Persja (obecnie Turkiestan), skąd Arabowie przywieźli go w średniowieczu ok. IX w. do Hiszpanii. W pozostałych krajach europejskich nie znalazł większego uznania. Dopiero wiek XIX stał się okresem przełomowym w uprawie szpinaku. Jednak największą popularność zdobył po drugiej wojnie światowej, kiedy to Amerykanie rozpoczęli reklamę tego mało docenianego warzywa, niezwykle bogatego w różnorodne składniki. Jedynym mankamentem jest to, że szpinak zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek – szczawian wapnia nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki. Do spożycia przeznacza się owalne, okrągło-owalne lub trójkątnie strzałkowate liście o zabarwieniu jasnym do ciemnozielonego. Mogą być one błyszczące lub matowe, lecz najcenniejsze – pod względem biologicznym i smakowym – są wyłącznie liście młode. Liście wyrośnięte są twardsze, mniej smaczne i mają mniejszą wartość odżywczą. Szpinak uprawiany pod szkłem ma rozety mniejsze i jaśniej zabarwione. Warzywo to zawiera: sód, magnez, potas (bardzo dużo!), wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten; witaminy: E, K, B1, B2, B6, C, biotynę; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy. Do najbardziej znanych odmian należą m.in.: Koda, Uniwersal, Gaudry, Matador Ciemnozielony, Król Danii, Ameryka, Winter Riesen.

Szpinak ze śmietaną

Składniki:

    • 50 dkg mrożonego lub listków Świerzego szpinaku
    • 1 łyżka masła
    • ¼ szklanki wody
    • 1 łyżka posiekanej cebuli
    • ½ szklanki dobrej śmietany
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać rozdrobniony szpinak, podlać wodą. Zmniejszyć ogień i dusić szpinak pod przykryciem kilka minut. Odkryć i kontynuować duszenie aż płyn odparuje, dodać śmietanę i przyprawy do smaku. Dusić razem aż zgęstnieje.

    Ryż ze szpinakiem

    Składniki:

      • 1 ½ kg szpinaku
      • ½ kg cebuli
      • posiekany koperek
      • ½ szklanki ryżu
      • oliwa z oliwek
      • sok z cytryny
      • sól


      Sposób przyrządzenia:
      Szpinak dokładnie umyć, obsączyć, obciąć szypułki. W głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Szpinak rozdrobnić, dodać do rondla, chwilę poddusić i dodać ryż, koperek, sok z cytryny i sól do smaku, podlać wodą. Dusić mieszając przez około 30 minut. Podawać na gorąco lub zimno.

      Sałatka ze szpinaku i sera koziego

      Składniki:

        • 1 litr listków młodego szpinaku
        • 2 duże obrane i pokrojone pomidory
        • ¼ szklanki pokruszonego sera koziego (fety)
        • 1 łyżka posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
        • Dresing:
        • 2 łyżki soku z cytryny
        • 1 łyżka oliwy
        • 2 łyżki octu winnego
        • sól, pieprz


        Sposób przyrządzenia:
        Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszać. Szpinak bardzo dokładnie umyć, obsączyć. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, polać sosem. Podawać na salaterce.

        Szpinak z bekonem i serem

        Składniki:

          • 1 łyżka oliwy
          • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
          • 20 dkg plastrów bekonu (chudego boczku)
          • 1 litr listków młodego szpinaku
          • ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
          • 4 jajka
          • ¼ szklanki mleka
          • ½ łyżeczki soli
          • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
          • ¾ szklanki pokrojonego w kostkę żółtego sera


          Sposób przyrządzenia:
          Szpinak bardzo dokładnie umyć, obsączyć. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić mieszając, dodać pokrojony w mniejsze kawałki bekon, dusić razem 2 minuty. Dodać szpinak, dusić mieszając. Jajka „roztrzepać” z pozostałymi składnikami. Wylać na patelnię, wymieszać dokładnie. Smażyć kilka minut, a gdy spód lekko się przyrumieni za pomocą łopatki zsunąć na płaski talerz i ponownie przełożyć na patelnię rumiana stroną do góry. Posypać serem, przykryć i smażyć kilka minut. Przełożyć na gorący półmisek, pokroić w kliny, podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *