Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
- 1 liść laurowy
- kilka listków tymianku
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory blanszować we wrzątku, gwałtownie schłodzić zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek dodać cebulę, liść laurowy i tymianek. Przesmażyć przez 30 sekund. Dodać czosnek i smażyć dalsze 10 sekund. Dodać pomidory, przyprawić. Powoli dusić mieszając aż pasta będzie gęsta. Odstawić z ognia, usunąć listek laurowy i tymianek. Dodać pozostała oliwę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Używać do sosów, pizzy itp.