Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prowansalska pasta z pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • kilka listków tymianku
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pomidory blanszować we wrzątku, gwałtownie schłodzić zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek dodać cebulę, liść laurowy i tymianek. Przesmażyć przez 30 sekund. Dodać czosnek i smażyć dalsze 10 sekund. Dodać pomidory, przyprawić. Powoli dusić mieszając aż pasta będzie gęsta. Odstawić z ognia, usunąć listek laurowy i tymianek. Dodać pozostała oliwę, ewentualnie doprawić do smaku, wymieszać. Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoiczków, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Używać do sosów, pizzy itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *