Skład:
- 50dkg selera (bulwy)
- 25dkg ziemniaków
- 15dkg cebuli
- 15dkg wędzonej szynki
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- 1l bulionu drobiowego
- 2 żółtka jaj
- ½ szklanki dobrej śmietany
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Obrany seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozpuścić masło, dodać cebule i smażyć aż się nie zeszkli, dodać utarty seler, pokrajane w kostkę ziemniaki, chwilę razem podusić, przyprawić. Całość zalać bulionem drobiowym, gotować aż wszystkie składniki będą miękkie, zmiksować. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do wywaru, zagotować. Śmietanę zmiksować z żółtkami, powoli dodawać do gorącego wywary stale mieszając, nie zagotować!
2 comments for “Zupa krem z selera i szynki”