Składniki:
- 6 małych bakłażanów
- 4 średnie pomidory
- 2 łyżki soku z granatów
- 1 szklanka pokrojonych winogron (bezpestkowych)
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany i pomidory umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Piekarnik nagrzać do około 180 stopni C i piec w nim bakłażany przez 30 minut. Wyjąc, schłodzić, obrać ze skóry, miąższ posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę. Bakłażany, winogron, sok z granatów (jeśli nie mamy dodać miąższ z granatów rozmieszany z 2 łyżkami wody), cebulę, dusić razem powoli przez 10 minut, przyprawić, dodać pomidory, chwilę jeszcze razem poddusić. Podawać do potraw z ryżu.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola
1 comment for “Bakłażan z granatem i winogronem – Naz Katun”