Skład:
- 1 kurczak (ok. 1,5kg)
- ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 10 szalotek
- 10 ząbków czosnku
- 10 oliwek
- bulion drobiowy
- 5 pomidorów
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry. Szalotki i ząbki czosnku obieramy, przesmażamy w brytfannie na oleju. Po kilku minutach wyjmujemy i wkładamy je razem z natką pietruszki do wnętrza kurczaka, związujemy nogi. Układamy na brytfannie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy i kroimy, ziemniaki w plastry, marchew i pietruszkę w ćwiartki, blanszujemy we wrzątku. Wyjmujemy brytfannę z kurczakiem z piekarnika, obkładamy blanszowanymi ziemniakami, marchewką i pietruszką, polewamy powstałym z pieczenia kurczaka sosem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut. Upieczonego kurczaka dzielimy na porcję, szalotki i ząbki czosnku dodajemy do upieczonych ziemniaków i warzyw.