Składniki:
- 2 kg cienkiego boczku wieprzowego
- 40 dkg śliwek suszonych bez pestek
- 1 duże kwaśne jabłko
- 5 ząbków czosnku
- szczypta majeranku
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać starte jabłko i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania gęstej masy. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem, natrzeć tą mieszanką płat boczku, odłożyć na godzinę do lodówki. Przyprawiony boczek płasko rozłożyć, pokryć cienko masą śliwkowo jabłkową, zwinąć ciasno w rulon, obsznurować. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu aby stężał.