Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki wieprzowe gotowane po alzacku

 

Składniki:

    • 300 g wątroby wieprzowej
    • 300 g zmielonego mięsa wieprzowego
    • 2 jajka
    • 1 średnia cebula
    • sól, pieprz
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki tartej bułki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Umytą wątrobę zemleć, wymieszać z mięsem, wbić jajka, dodać drobno pokrajaną i przesmażoną na tłuszczu cebulę, tartą bułkę oraz natkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z dobrze wyrobionej masy formować małe klopsiki, gotować ok. 30 minut w małej ilości osolonej wody, na bardzo słabym ogniu. Podawać z ryżem na sypko. Wywar z gotowania można doprawić śmietaną lub tylko zagęścić mąką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *