Składniki:
- 2 kg filet z łososia ze skórą
- kilka łyżek oleju
- grubo mielony czarny pieprz
- sól
- mąka
Marynata:
- 1 mała marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 duża cebula
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- wiązka kopru
- 1/2 szklanki octu
- sól, cukier, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet dzielimy na 15 – 20 cm kawałki lub pozostawiamy w całości, smarujemy olejem, oprószamy mąką i dużą ilością pieprzu, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim łososia przez około 20 minut.
Przygotowujemy marynatę: oczyszczoną włoszczyznę i cebulę kroimy w plastry. W rondlu gotujemy ½ litra wody, dodajemy jarzyny i przyprawy. Gotujemy przez około 15 minut, dodajemy ocet, doprawiamy do smaku.
W odpowiednio dużym naczyniu szklanym, układamy rybę ( w całości lub podzieloną na mniejsze porcje) i odstawiamy na 2 doby do lodówki. Marynowany łosoś ma piękny kolor i zwarte smaczne mięso.
Uwaga: ilość octu uzależniamy od preferencji smakowych.