Składniki:
- 20 dag wieprzowiny
- 10 dag gotowanej szynki
- 3 parówki
- 1 nerka wieprzowa,
- 2 cebule
- 3 kiszone ogórki
- 10 dag marynowanych kaparów
- 5 zielonych marynowanych oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
Sposób przyrządzenia:
Mięso ugotować w wywarze, wyjąć i pokroić w paseczki. Osobno w osolonej wodzie ugotować oczyszczoną nerkę i pokroić również w paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu i dodać przecier pomidorowy. Ogórki obrać, i pokroić w półplasterki. Oliwki wydrylować. Parówki pokroić w plasterki a następnie w słupki. W garnku zagotować wywar. Wrzucić wszystkie składniki. (bez oliwek i zieleniny) Gotować 5 min. Dodać przyprawy i oliwki i gotować jeszcze 5 min. Podprawić śmietaną, dodać posiekaną natkę i koperek oraz obraną ze skórki i pokrojoną w półplasterki cytrynę.