Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rosyjska

Ucha z rasstiegajem (przepis z komentarzem)

Wędkarstwo! Dla jednych to ulubiony rodzaj wypoczynku, dla innych – pasja. I oczywiście żaden połów nie obejdzie się bez uchy. Jeśli wędkarstwo nie jest Państwa pasją, można oczywiście przyrządzić uchę w domu. Straci ona w tym wypadku swą romantyczną otoczkę, ale będzie nie mniej smaczna.   60 dag okonia, jazgarza lub innej drobnej ryby słodkowodnej,…

Solanka rosyjska

Składniki: 20 dag wieprzowiny 10 dag gotowanej szynki 3 parówki 1 nerka wieprzowa, 2 cebule 3 kiszone ogórki 10 dag marynowanych kaparów 5 zielonych marynowanych oliwek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 1/2 cytryny sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 l…

Sało – oryginalne rosyjskie przepisy

Na tą typowo rosyjską przekąskę potrzebna jest słonina o grubości około 5 cm z mięsnymi przerostami. 1. Przygotować solankę: do wrzącej wody dodać sól w takiej ilości aby surowe jajko nie tonęło (około 1 szklanka soli na litr wody), wystudzić i zalać nim słoninę na około 3 dni. W odpowiednim naczyniu zagotować wodę i gotować…

Pielmienie (przepis z komentarzem)

Jednym z najpopularniejszych rosyjskich dań są pielmienie. Podają je w wyspecjalizowanych barach zwanych „Pielmiennaja”. Zamrożone pielmienie sprzedaje się w sklepach w jaskrawo-czerwonych opakowaniach. Ale każda prawdziwa gospodyni uważa za swój obowiązek przygotowanie pielmieni w domu. Pielmienie, pochodzące z Syberii i często nazywane syberyjskimi, stały się popularne w całym kraju. Syberia to nie tylko olbrzymie i bajecznie bogate tereny, nie tylko zadziwiające miasta, rzeki i jeziora, to również ojczyzna wielu oryginalnych potraw, które weszły w skład kuchni ogólnorosyjskiej. Pielmienie znane były na Syberii od dawna. W języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, słowo „pielmiań” oznacza ..chlebowe ucho”. I rzeczywiście pielmienie przypominają kształtem ucho. Przyrządza się je z ciasta i mięsa. Na Syberii robi się je tysiącami a następnie zamraża: sprzyjają temu syberyjskie mrozy. Każdy Sybirak udając się na polowanie, na połów ryb lub po prostu w daleką drogę, obowiązkowo zabierał cały worek pielmieni. Wystarczy rozpalić ognisko i wrzucić do wrzącej wody skamieniałe na mrozie pielmienie, aby za kilka minut apetyczny zapach rozniósł się nad tajgą: obiad gotowy.
Aby przygotować pielmienie, należy najpierw wyrobić ciasto. Na stolnicę nasypać 30—40 dag przesianej mąki, zrobić w mące zagłębienie, położyć łyżeczkę soli, jedno dwa jaja, wlać pół szklanki ciepłej wody i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30—40 minut. W tym czasie przygotować farsz mięsny. 20 dag wołowiny i 20 dag wieprzowiny zemleć dwukrotnie razem z dwiema cebulami. Dodać do smaku sól i pieprz, a także zimną przegotowaną wodę. Farsz powinien być rzadszy niż farsz na kotlety. Gdy będzie gotowy, powracamy do ciasta. Ciasto należy cienko rozwałkować, wyciąć z niego krążki i na każdym położyć kulkę farszu. Brzegi ciasta połączyć i zlepić nie jest to wcale takie proste. Różne gospodynie robią bardzo różne pielmienie: jedne duże, inne maleńkie, jedne lepią je wręcz artystycznie, inne dużo prościej. Gotowe pielmienie należy wstawić do lodówki, aby stwardniały. Przed podaniem gotować je około 10 minut w osolonej wodzie, póki nie wypłyną. Do pielmieni podaje się śmietanę, topione masło, ocet, pieprz i musztardę.