Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz węgierski z fasolą

 

Składniki:

    • 50 dag ugotowanej fasoli
    • 60 dag łopatki wieprzowej
    • 20 dag cienkich parówek
    • 30 dag boczku
    • 2 średnie cebule
    • 2 średnie marchwie
    • 2 średnie pietruszki (korzenie)
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 średni pomidor
    • 2 łyżki smalcu
    • sól, pieprz, cukier i ocet do smaku

Sposób przyrządzenia:
Łopatkę i boczek lekko posolić i pokroić w grubą kostkę. Dodać pozbawione osłonek i pokrojone w plasterki parówki. Smażyć na smalcu przez ok 5 min. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki (łącznie z podsmażonym wcześniej mięsem i parówkami) wymieszać. Dusić na wolnym ogniu ok 45 min do miękkości mięsa. Dodać ugotowaną białą lub kolorową fasolę. Podprawić solą, pieprzem, octem i cukrem do smaku. Dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać jak każdy gulasz: z ziemniakami lub kaszą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *