Składniki:
-
- 50 dag ugotowanej fasoli
- 60 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag cienkich parówek
- 30 dag boczku
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchwie
- 2 średnie pietruszki (korzenie)
- 5 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 średni pomidor
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz, cukier i ocet do smaku
Sposób przyrządzenia:
Łopatkę i boczek lekko posolić i pokroić w grubą kostkę. Dodać pozbawione osłonek i pokrojone w plasterki parówki. Smażyć na smalcu przez ok 5 min. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki (łącznie z podsmażonym wcześniej mięsem i parówkami) wymieszać. Dusić na wolnym ogniu ok 45 min do miękkości mięsa. Dodać ugotowaną białą lub kolorową fasolę. Podprawić solą, pieprzem, octem i cukrem do smaku. Dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać jak każdy gulasz: z ziemniakami lub kaszą