Składniki:
- 8 szt. dużych ziemniaków
- 20 dkg żółtego sera
- pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć środek. Przygotować nadzienie. Ser zetrzeć na tarce. Mięso drobno pokroić. Pozostawić część sera do posypania resztę wymieszać z mięsem i surowymi jajkami, przyprawić. Ziemniaki posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem, wydrążone środki wypełnić farszem. Posypać serem, siemieniem lnianym i słonecznikiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni aż ziemniaki zmiękną.