Składniki:
- 20 szparagów białych
- 12 dkg kawioru czerwonego ( z łososia)
- 1 szklanka bulionu jarzynowego
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz czarny i ceyene
Sposób przyrządzenie:
bulion jarzynowy i wino wymieszać doprowadzić do wrzenia, zredukować (odparować) do objętości około 2/3 szklanki. Schłodzić. Oddzielić żółtka jaj od białek. Do chłodnego bulionu z winem dodać żółtka i powoli podgrzewać stale mieszając do momentu aż zgęstnieje. Stale mieszając posolić do smaku, dodać po szczypcie pieprzu czarnego i ceyene.
Szparagi ugotować w wysokim garnku, lekko soląc wodę. Podczas gotowania szparagi winne być powiązana nicią bawełnianą, a ich czubki powinny się znajdować nad powierzchnią wody.
Miękkie lecz chrupkie szparagi ułożyć na półmisku, końcówki polać przygotowanym sosem na którym układamy kopczyk ze schłodzonego kawioru. Dekorujemy zieleniną.