Składniki:
- 4 udka
- 2 cebule
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ szklanki sosu pomidorowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie umyć. W garnku zagotować wodę, do wrzącej włożyć udka, gotować przez 5 minut, wyjąć, obsuszyć. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, smażyć cebulę na złoty kolor. Dodać sos pomidorowy, sos sojowy, pieprz, sól i cukier do smaku, wlać szklankę wody. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Włożyć obgotowane udka, dusić razem przez 30 minut. Skrobię kukurydzianą ( w ostateczności mąkę ziemniaczaną) wymieszać z połową szklanki wody, dodać do sosu, zagotować. Sprawdzić jeszcze raz smak sosu, ewentualnie doprawić. Udka wyłożyć na półmisek, łyżką cedzakową z sosu wybrać cebulkę i ułożyć obok udek. Resztę sosu podać w sosjerce.