Składniki:
- 2 ulubione małe kiełbaski
- bekon lub szynka
- 15 dkg małych pieczarek
- ½ puszki fasoli w sosie pomidorowym
- oliwa z oliwek
Kluseczki francuskie:
- 1 łyżka tłuszczu
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia
Kluseczki francuskie:
Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać po jednym żółtku ucierając. Ubić na sztywno białko. Wymieszać delikatnie pianę z pozostałymi składnikami. Łyżeczkę zanurzać we wrzącej wodzie, nabierać ciasto, kłaść małe kluseczki, zamieszać, ugotować pod przykryciem.
Fasolkę wraz z sosem przełożyć do rondla, podgrzać. Na patelni obsmażyć na rumiano kiełbaski, dodać bekon lub szynkę, chwilę razem podsmażyć. Na oleju usmażyć oczyszczone małe pieczarki, posolić.
Podawać razem, fasolkę przed wyłożeniem na talerz obsączyć z nadmiaru sosu.