Składniki:
- Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1/2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- 50 dkg gotowanego mięsa z rosołu
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- łyżka oleju
- 2 jajka
- sól, pieprz
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy trzepaczką do piany, solimy lekko i mieszamy, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto wzięte na grzbiet łyżki musi spłynąć po nim, pokrywając go jednak cieniutką warstwą. Przed smażeniem ciasto odstawiamy na kilkanaście minut aby się zmacerowało. Na odpowiedniej, natłuszczonej patelni smażymy cienkie naleśniki nie rumieniąc ich. Odkładamy aby wystygły. Przygotowujemy farsz. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy do mięsa, solimy i pieprzymy, krótko podsmażamy. Wszystkie składniki przekręcamy przez maszynkę do mięsa wbijamy jaja, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Nadzieniem smarujemy naleśniki, zwijamy każdy w rulon. Przed podaniem panierujemy w bułce i jajku odsmażamy na patelni.
Uwaga: do farszu możemy dodać drobno pokrojonej, ugotowanej kiszonej kapusty.
1 comment for “„Krokiety” pychotka”