Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w pomarańczowej galarecie

Składniki:

  70 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny

  2,5 szklanki bulionu – może być z kostki

  2 pomarańcze

  1/2 strąka zielonej papryki

  1/2 strąka czerwonej papryki

  4 łyżeczki żelatyny

  garść rodzynków

  kilka gałązek natki pietruszki

  sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje wymieszać z bulionem i zagotować. Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Pomarańcze starannie umyć, z jednej wycisnąć sok do przestudzonego bulionu, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Drugą obrać i pokroić w plasterki (półpierścienie), włożyć do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty, odcedzić.

Rodzynki włożyć na 15 minut do bardzo gorącej wody, po czym starannie osączyć. Plastry mięsa ułożyć na półmisku, przekładając je kawałkami papryki i krążkami pomarańczy. Posypać rodzynkami, zalać przestudzonym bulionem z żelatyną i wstawić do lodówki, by stężał. Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *