Składniki:
•
• 3 łyżki chrzanu
• 2 winne jabłka
• 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
• cytryna
• kilka goździków
• gałązki natki pietruszki do dekoracji
• cukier
• sól
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok. Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tej samej tarce, co buraki.Wymieszać buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsypać utłuczone goździki, zagotować na małym ogniu, wystudzić i przecedzić.
Wlać do ćwikły. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną.