Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Blaszak podlaski

Składniki:

  1,5 kg ziemniaków

  6 dag cebuli

  4 dag smalcu

  0,25 l mleka

  2 – 3 jaja

  10 dag słoniny

  pieprz

  majeranek

  ziele angielskie

  tarta bułka

Sposób przyrządzenia:

Utrzeć ziemniaki, wylać na sito, odsączyć. Cebulę zetrzeć również na tarce i podsmażyć w małej ilości tłuszczu (2 dag smalcu). Do odsączonych ziemniaków dodać cebulę, gorące mleko, 2 – 3 jaja, 5 dag pokrajanej i stopionej słoniny razem ze skwarkami, trochę mielonego pieprzu, szczyptę majeranku, szczyptę zmielonego ziela angielskiego.

Masę dobrze wymieszać, soląc do smaku, wyłożyć do wąskiej blachy, obficie wysmarowanej smalcem i wysypanej tartą bułką. Na powierzchni ułożyć bardzo cienkie plasterki słoniny (około 5 dag). Blaszkę wstawić do gorącej duchówki, piec około 1 godziny.

Jeść z kiszoną surową kapustą. Można do formy włożyć parę kawałków kiełbasy, mięsa lub żeberka porąbane na kawałki i zrumienione na patelni z tłuszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *