Składniki:
•
• 5 dag słoniny
• 1 bułka czerstwa
• mleko
• 2 jaja
• mała cebula
• 1,7 dag tartej bułki
• łyżka śmietany
• sól
Sposób przyrządzenia:
Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać pokrajaną i przesmażoną w tłuszczu cebulę, łyżkę tartej bułki, łyżkę śmietany.Całość dokładnie wymieszać.
Odrąbać z nerkówki wystający brzeg kręgosłupa, wyluzować żebro.Mięso rozłożyć na stolnicy i pobić tłuczkiem, posolić.Nałożyć farsz i zwinąć.Obwiązać nitką.
Na dno naczynia położyć drobno pokrajaną słoninę, na niej położyć mięso i dusić ponad godzinę, polewając sosem z pieczeni.Na końcu poprószyć tartą bułką.