Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi kartofelkami

Składniki:

  • 1kg combra jagnięcego
  • 750g młodych kartofelków
  • 400g młodych cebulek
  • 30g smalcu
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka liści laurowych
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Comber pokroić w kawałki. Umyć, osuszyć. Cebulki obrać, połowę z nich pokroić w cienkie plasterki. Młode kartofelki umyć i wytrzeć szorstką ściereczką. Nie obierać. Rynienkę do pieczenia wysmarować smalcem, wlać oliwę, dodać szałwię, liść laurowy i rozmaryn oraz całe i pokrojone cebulki. Ułożyć w tym kawałki mięsa. Osolić i opieprzyć. Piec przez 1 godz. w nagrzanym piekarniku do temp. 230 stopni. W połowie pieczenia dodać kartofelki i od czasu do czasu przewracać kawałki mięsa i jarzyny drewnianą łopatką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *