Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Powoli pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

 

Składniki:

– 1 kurczak (około 2-2.25kg) podzielony na 10 części
– 1 główka czosnku rozdzielona na nieobrane ząbki
– 2 dwie cytryny podzielone w ósemki
– garść świeżego tymianku
– 3 łyżki oliwy
– 150 ml białego wina
– Pieprz (czarny)

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 160 stopni C
Wrzuć kurczaka czosnek i cytrynę brytfankę posyp części lekko potarganych liści tymianku (pozostaw część na później) dodaj olej i wszystko wymieszaj tak, aby rozprowadzić wszystko równo na kurczaku. Ułóż kurczaka skórką do góry.
Polej wszystko białym winem i posyp pieprzem (najlepiej świeżo mielonym), przykryj wszystko szczelnie folią aluminiową i piec w niskiej temperaturze przez około 2 godziny.
Usuń folię z brytfanki, podnieś temperaturę do około 200 stopni i piec odkrytego kurczaka przez następne 30-40 minut aż kurczak nabierze złoto-brązowego koloru a cytryna zacznie lekko karmelizować.
Posyp pozostałym tymiankiem i podaj na stół. Wystarczy na 4-6 porcji.

 

1 comment for “Powoli pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *