Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki prowensalskie*

Składniki:
Na ciasto:

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody z mlekiem
  • jajko
  • 2 łyżka oliwy

Na farsz:

  • 1,5 szklanki startego żółtego sera
  • szczypta czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • natka

Do panierowania i smażenia:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 całe jajka
  • pół szklanki tartej bułki

Sposób przyrządzenia:
Ser wymieszać z natką i ziołami. Usmażyć naleśniki, posypywać serem i zwijać w krokiety. Jajko rozbić z odrobiną wody. Maczać krokiety w tartej bułce i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z sokiem pomidorowym lub buraczanym.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *