Składniki:
Warstwa makowa
- 20 dkg maku
- 4 jaja
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dkg rodzynek
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 20 dkg cukru
- 1-2 łyżki miodu
Warstwa serowa
- 50 dkg półtłustego sera
- 4 jaja
- 12 dkg masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dkg cukru pudru
- 3 dkg rodzynek
Warstwa orzechowa
- 15 dkg zmielonych orzechów
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek miałkiego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.
Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.
Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska