Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzanki z serem mozzarella*

Składniki:

  • 250g chleba
  • 100g mozzarelli lub bundzu owczego
  • 8 łyżek mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • oliwa do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Chleb pokroić na kromki o grubości 1/2 cm. Odkroić skórkę. Miękisz pokroić w kwadraty o boku 4-6 cm. Tak samo pokroić mozzarellę. Na jeden kawałek sera powinny przypadać 2 kawałki chleba. Wkładać ser między 2 kawałki chleba. Boki tak sporządzonych kanapek moczyć w wodzie i obtaczać kilkakrotnie w mące. Układać je na dużym półmisku, by nie stykały się ze sobą. Jaja roztrzepać starannie z odrobiną soli. Masą tą pokryć grzanki. Odstawić na godzinę. Po upływie czasu jaja powinny całkowicie wsiąknąć w chleb. Smażyć w dużej ilości wrzącej oliwy na jasnozłoty kolor (ok 10 min.). Osączyć z nadmiaru tłuszczu, Podawać gorące.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *