Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na soczyste szaszłyki z filetów kurczaka przepisu Teresy. Do ich wykonania potrzebujesz: filetów z kurczaka, musztardy, imbiru, czosnku i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przełożyć musztardę.Dodać do niej sok z cytryny, imbir i ostrą paprykę.Wsypać jeszcze kurkumę, lubczyk i majeranek.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty.Wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nadziewać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4