Kolejny przepis na smakowitą rybę. Tym razem przepis na łososia pieczonego z gałązkami tymianku. Do wykonania przepisu potrzebujesz; filetów z łososia, gałązek tymianku, solu z cytryny i oliwy z oliwek.
Składniki:
- ½ kg filety z łososia
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- świeże gałązki tymianku
- sok z cytryny
- sól
- grubo mielony pieprz
- folia aluminiowa do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą.Osuszyć go na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze porcję.Skropić je sokiem z cytryny.Następnie oprószyć solą oraz pieprzem.Oderwać kawałek foli aluminiowej.Posmarować ją oliwą z oliwek.Ułożyć na niej kawałki łososia, na których ułożyć gałązki tymianku.Folię aluminiową szczelnie zawinąć i przełożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 4