Dla miłośników deserów. Zbiór znakomitych przepisów. Czekoladowe gofry Izy. Do ich wykonania potrzebujesz: mleka ryżowego, czekolady, cynamonu, kardamonu i mąki orkiszowej.
Składniki:
- 1 1/2 mąki orkiszowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki chilli
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 125 gram gorzkiej czekolady (81%)
- 5 łyżek margaryny
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wrzucić margarynę oraz połamana na mniejsze kawałki czekoladę.Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się rozpuszczą i polaczą w jedną masę.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.O drugiego naczynia wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodać gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon, chilii oraz sól.Całość przemieszać.Następnie jajka roztrzepać z mlekiem ryżowym i przelać do suchych skalników.Dokładnie wymieszać po czym nie przerywając mieszania dodawać płynna czekoladę.Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą.Z powstałego ciasta smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy.
Liczba porcji: 4